Francis Boer  (door Kris van Veen)

Hoewel ik het veel interessanter vind om verhalen van anderen te beschrijven, is het misschien tóch leuk om mezelf even kort te introduceren, iets te vertellen over mijn achtergrond en hoe ik op het idee kwam om Wedding Writer te worden.

 

Plaatjes uit de televisiegids

Misschien begon de liefde voor verhalen vertellen wel als kleine dreumes die op zaterdagochtend bij papa op schoot zat en sprookjes bedacht bij de plaatjes uit de televisiegids. Of als middelbare scholier die tassen vol boeken van de bieb naar huis versleepte, of als studente, die eens een theaterstuk schreef met wat creatieve medestudenten. Of als blogger, die grote kleine verwondermomenten wilde delen met de wijde wereld. Of, meer recent, als bureauredacteur van een historisch publiekstijdschrift, altijd op zoek naar bijzondere geschiedenissen. Of als museumdocent, die persoonlijke verhalen wil verbinden aan eeuwenoude objecten.  Er zijn talloze momenten waarop die liefde ontstond, groeide en belangrijker werd.

 

Dwaze grappen

Op bruiloften genoot ik zelf altijd het meest van de speeches van (stiekem ontroerde) vaders, van de dwaze grappen van de vrienden van de bruidegom en de momenten dat alles nét niet helemaal volgens plan verliep. Veel van zo’n dag wordt vergeten, of krijgt het bruidspaar überhaupt niet mee. En daar was mijn idee geboren: hoe mooi zou het zijn om – naast een reportage in prachtig beeld – ook een uitgebreide reportage in woord van je Mooiste Dag te hebben? Om de herinnering aan al die belangrijke woorden en momenten zo levendig mogelijk te houden. Om je kleinkinderen nog precíes te kunnen vertellen wat opa zei toen ‘ie je voor het eerst zag.

 

Voorzichtige verovering

Het duurde even voordat ik een werkbare, creatieve vorm gevonden had voor het schrijven van een Wedding Story. Nog steeds leer ik, schaaf ik, ontwikkel ik. Het blijft spannend om een verhaal waar je weken aan gewerkt hebt op te sturen, want: heb je de juiste toon getroffen? Herkennen ze zichzelf in je verhaal? De lovende, verraste reacties en creatieve verbetersuggesties  geven me steeds meer vertrouwen in het product en de plek die ik voorzichtig hoop te veroveren binnen die gekke, maar razend interessante bruiloftsbranche.