Artikel Business Woman Nederland

Artikel voor het online magazine van Business Woman Nederland

Wedding writer op anderhalve meter

Heb je nog nooit van een wedding writer gehoord? Dat zou goed kunnen, want voor zover ik weet ben ik de enige wedding writer die Nederland rijk is. Vergelijk mijn werk met dat van een bruidsfotograaf. Alles wat een bruidsfotograaf op beeld probeert vast te leggen, vang ik in woorden. Ik schrijf een prachtig sfeerverslag van de trouwdag. Onopvallend volg ik mijn bruidspaar de hele dag en knoop hier en daar kleine gesprekjes aan met familieleden om de leukste, mooiste en meest ontroerende verhalen vast te leggen. Daarbij werk ik ambachtelijk en analoog; zo bind ik de verhalen in een echt boek en maak ik er een persoonlijk luxeproduct van. Met een tot in de puntjes verzorgd boek en een met de hand gegraveerde USB-stick zorg ik voor een persoonlijke en dierbare herinnering waardoor je je grote dag levenslang kunt herbeleven.

Afgelopen januari vloog ik naar de andere kant van de wereld om mijn eerste destination wedding op papier te vereeuwigen. Begin februari vloog ik terug vanuit Nieuw-Zeeland. Ik herinner me nog goed hoe de wereld toen net een beetje in de ban van het coronavirus begon te raken. Eenmaal terug in Nederland leek het vooralsnog een ‘ver-van-mijn-bed-show’ te zijn. Maar dat veranderde razendsnel. Binnen no time kregen alle Nederlanders met de intelligente lockdown te maken. Ik hield mijn hart vast voor mijn aanstaande bruidsparen. Die vrees bleek terecht. Waar er eerst nog honderd gasten aanwezig mochten zijn op een bruiloft veranderde dat rap in maximaal dertig personen (inclusief leveranciers).

Het was interessant om te zien hoe de bruidsparen omgingen met deze onverwachte tegenslag. Waar de een in een diep zwart gat viel, omdat de bruiloft van hun dromen in duigen viel, was de ander enorm flexibel en richtte zich op alle mogelijkheden. Want mogelijkheden waren en zijn er nog volop! Nadat de trouwbranche bijgekomen was van de harde klap werd alles uit de kast getrokken om de nadruk op alle (nieuwe) mogelijkheden te leggen. Er werden inspiratie shoots georganiseerd en er werden speciale trouwpakketen met verschillende leveranciers samengesteld die volledig coronaproof zijn.

Ook voor mij was het een creatieve uitdaging om de bruiloften die wel doorgingen op papier te krijgen. In goed overleg met mijn bruidsparen kozen we wat verstandig en handig was. Zo ben ik bij één bruidspaar niet lijfelijk aanwezig geweest op de dag zelf. Zij trouwden begin mei en toen waren de maatregelen nog erg streng. Dit bruidspaar had besloten om de dag deels door te laten gaan en deels naar volgend jaar te verzetten. Een week nadat het stel getrouwd was, stond ik bij hen op de stoep. Met mijn opnameapparatuur en notitieboekje in de aanslag hebben we uitgebreid gekletst over het eerste deel van hun trouwdag. Doordat alles nog zo vers was, zaten ze nog helemaal in die bruiloftsbubbel. Het bruidspaar had grote delen van de dag op film staan. Ook belde ik wat dierbaren op die die dag aanwezig waren geweest. Al met al kon ik van deze dag alvast een prachtig verhaal voor ze schrijven en kijken we samen heel erg uit naar het tweede deel van de bruiloft volgend jaar.

Afgelopen week was ik op een heel gave bruiloft waar gelukkig al weer iets meer mocht en kon. Voor mij is het natuurlijk ook super makkelijk om afstand te houden. In tegenstelling tot een foto- of videograaf hoef ik niet dichtbij te komen om mijn werk te kunnen doen. Ik ben altijd al meer op de achtergrond aanwezig en gesprekken kun je ook prima op anderhalve meter voeren. We hebben een heerlijke dag gehad die grotendeels ‘normaal’ kon verlopen. Terwijl het bruidspaar genoot van een diner ging ik aan het werk en verwerkte ik de hoogtepunten van de dag tot een column. Na het diner was er een drive-through georganiseerd. Aan iedere gast gaven we de wedding column mee; op die manier konden ze dag met terugwerkende kracht een beetje meebeleven.

Natuurlijk is het even passen en meten, maar ik houd wel van een uitdaging en ik ben een creatieve denker. Momenteel bied ik de same-day-edit columns alleen aan mijn ‘corona bruidsparen’ aan, maar misschien ga ik dit wel standaard in mijn pakket opnemen. Door alle maatregelen word ik geprikkeld en uitgedaagd, daar houd ik wel van! Ik denk dat het heel belangrijk is dat je in verbinding blijft met je klant en creatieve ideeën aandraagt. Ik heb er alle vertrouwen in!